От днес започва разпределението на случаен принцип на заявленията за освидетелстване от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

...
От днес започва разпределението на случаен принцип на заявленията за освидетелстване от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).
Коментари Харесай

Започва разпределението на заявленията за освидетелстване от ТЕЛК

От през днешния ден стартира разпределението на инцидентен принцип на заявленията за освидетелстване от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Това сподели Ани Александрова, шеф на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Системата има подготвеност за работа , увери тя. По думите ѝ въвеждането на правилото за инцидентно систематизиране е спомагателна разработка към към този момент съществуващата електронна система за подаване на заявки и няма причина да не продължи да работи обикновено, написа Българска телеграфна агенция.

Случайното систематизиране планува заявката да бъде разпределено в комисия, в която има допустимо най-ранна дата и час за разглеждането му, сподели още тя. 



На 7 февруари 2024 година Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Чрез равномерното систематизиране на процедурите по освидетелстване в страната за разглеждане от ТЕЛК на инцидентен принцип се чака да бъде реализирана бистрота, безпристрастност и експедитивност. С смяната на правилника се чака да бъде скъсен срокът за изговаряне на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) при оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане. 

Предвижда се ТЕЛК да бъдат образувани  във всички държавни и общински лечебни заведения, както и в комплексните онкологични центрове, като се изключи Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, Военномедицинска академия, Национална многопрофилна транспортна болница „ Цар Борис Трети “.

В лечебните заведения, които са академични и/или търговски сдружения със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, ще би трябвало да се основат минимум две ТЕЛК. Дава се опция също по този начин ТЕЛК да се откриват и в други държавни и общински лечебни заведения, в центрове за психологично здраве и в центрове за кожно-венерически болести.

Според измененията в правилника общият период за обжалване от всички заинтригувани страни е 14 дни. При обжалване на решението на ТЕЛК, НЕЛК ще може да го анулира и връща за нова експертиза единствено един път, след което ще бъде задължена да се произнесе с решение. До в този момент опцията за връщане на експертизата от НЕЛК към ТЕЛК беше неограничена. 

Решенията  се издават и единствено по документи, като обзор ще се прави в стеснен брой случаи при избрани условия. 

Когато са налице няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане се дефинира, като към най-високия % по съответната насочна точка на най-тежкото (водещото) увреждане и в случай че той не е 100 на 100, се прибавят 20 на 100 от сбора на процентите на останалите съпътстващи увреждания. В случай на избрана 100 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане по съответната насочна точка на най-тежкото (водещото) увреждане съпътстващите увреждания не се прибавят в оценката, само че се изписват в мотивната част на експертното решение дружно със съответната насочна точка и %.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР